dimarts, 23 d’octubre del 2012

L'èxit del sistema educatiu finés


Models educatius - L’informe PISA es publica cada tres anys i té l’objectiu d’examinar el nivell educatiu que tenen en diferents matèries escolars els estudiants de diferents països d’una mateixa edat. En l’últim, publicat al 2009 (aquest any han de publicar el següent), Finlàndia es trobava en el número tres de tot el món i el primer país europeu. Tot els ministeris d’educació europeus van fixar-se, llavors, en el model finés.
Foto de lago Laz
Tot i tenir una població cada cop més envellida, tots els partits polítics finesos aposten per el mateix sistema educatiu, sense originar conflictes segons els seus idearis polítics. Ja l’any 1977, les aules fineses van apostar per una educació igual i d’alt nivell per a tots els estudiants, però, a més, els estudiants immigrants reben educació de la seva llengua materna al mateix temps que aprenen el finés. A més, el control de les escoles està descentralitzat i és portat a terme per un òrgan independent del govern central.

L’ordre, la neteja, el silenci i el respecte dins l’aula són valors inculcats als nens i nenes de Finlàndia per encarar la classe. L’alumne té una gran llibertat dins l’aula i és conscient en tot moment que ell o ella és el principal responsable de la seva educació. Els alumnes amb necessitats específiques reben ajuda a la mateixa classe i durant els primers dos anys de primària, ja que normalment el professor té un ajudant i el grup classe té un màxim de 21 alumnes. Una de les claus en l’èxit de l’educació és la cultura de la motivació.

A més, la de magisteri té molt prestigi i qui vol ser mestre ho és per vocació. El professorat té un gran nivell educatiu, ja que després de la carrera, enfocada a la investigació, han de superar un màster de cinc anys i fer pràctiques.

Creus que un model semblant funcionaria a Catalunya? 

Redacció EduCa't amb qualitat! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada