dilluns, 28 de gener del 2013

Evaluar sí, ¿pero cómo?

María Alonso
Opinió - Es claro y bien sabido que evaluar el aprendizaje de los peques es una tarea fundamental en el proceso de enseñanza. El problema (o el debate) viene a la hora de elegir el método o el recurso por el cual se evalúa, y que en etapas estudiantiles tales como la Secundaria, el Bachillerato, la Universidad, y un poquito en Primaria, casi deciden el paso de curso o no de un estudiante: el examen teórico. Se acuerda una fecha y una hora para la cual todos los alumnos deberán tener los conocimientos de tal materia presentes para contestar las preguntas y ser evaluado.

Y aquí me surge la duda: ¿por qué es ese examen el que aporta la información de peso para analizar el progreso de un estudiante? ¿acaso el día a día, los trabajos y tareas, la evaluación continua, no aporta suficiente información sobre las características, actitudes y mejoras de los niños en el proceso de enseñanza y aprendizaje como para ser esta la que más peso tenga a la hora de evaluar?, ¿son realmente necesarios e imprescindibles los exámenes finales?

Se suelen escuchar por ahí comentarios de que el ''no hacer examen'' significa ir por lo fácil. Pero yo no lo veo así. Soy estudiante y puedo poner la mano en el fuego que con lo que más aprendemos es con los trabajos diarios, las tareas de aplicación de la teoría, las exposiciones orales, y demás actividades que se desarrollan a lo largo de un curso en el día a día. En Educación Infantil nos llamarían ''locos'' si hiciéramos exámenes y evaluáramos a los pequeños fundamentalmente a través de ellos. ¿Por qué en etapas superiores esto se ve normal? Claro, porque la capacidad intelectual es mayor... Sí, lo es. Pero tengas 5, 15 o 30 años aprenderás mejor haciendo, aplicando la teoría a la vida, a un caso. Y es ahí donde más y mejor muestras los aprendizajes adquiridos, no en un examen. Hacia las dos o tres semanas después de haberlo hecho, ya aquello que memorizaste para plasmar en un examen
se ha esfumado de tu cerebro y solo queda alguna información fugaz... perdida, casi desconectada. ¡Y se suponía que ese conocimiento debía haber permanecido mucho más!

Si de algo estoy segura es que dicho examen, entendido como un conjunto de preguntas teóricas a desarrollar por el alumno (quedan fuera los exámenes prácticos), es poco fiable por la sencilla razón de que en él el alumno puede estar mostrando no su nivel de aprendizaje, sino su capacidad de memorización. Y aprender y memorizar no son lo mismo en absoluto. Detrás de una buena memorización puede haber un aprendizaje nulo. Por ello, el peso de los exámenes como recurso para la evaluación tendría que evolucionar hasta ser un mínimo porcentaje, y evitar ser el recurso estrella para saber si un alumno aprueba o no.

Realmente, lo que más información valiosa aporta a un docente de cada uno de sus alumnos es lo que observa y lo que percibe de sus niños, sus producciones, sus preguntas, sus trabajos, su actitud frente a los conflictos de aprendizaje. En definitiva, su ser constante
en la dinámica del aula
.

María Alonso, col·laboradora d'EduCa't amb qualitat!

divendres, 11 de gener del 2013

Animalets de feltre!

Aquest bloc va començar únicament com una assignatura de la Universitat. Avui és l'últim dia que cal que seguim publicant per aquesta assignatura. Malgrat això, amb els mesos li hem agafat estima i ganes de dedicar-li temps. És per això que, amb més o menys regularitat, seguirem escrivint i actualitzant. Des d'EduCa't amb qualitat! us volem donar les gràcies a tots i totes les que heu entrat o ens heu seguit a través de les xarxes socials.

Això no treu però, que avui us deixem, com cada divendres una nova manualitat! Es tracta de fer animalets amb feltre! És molt fàcil de fer i el resultat és molt bonic. 

Podeu trobar el feltre a qualsevol botiga de manualitats com per exemple a qualsevol botiga Abacus. En trobareu de diferents tamanys i colors per poder fer tots els animals que volgueu.

Per fer-los amb relleu només cal que dibueixeu la silueta de l'animal que volgueu dues vegades i ho retalleu. Després heu de cosir el voltant deixant un espai per introduir arròs o el que volgueu i acabar-ho de cosir. 

Un cop fet això, només cal que hi enganxeu els ulls, hi dibuixeu la boca, les orelles o allò que creieu necessari. Aquí us en deixem alguns exemples perquè agafeu idees!



Si voleu, fins i tot podeu fer animals en forma de lletres per fer el vostre nom o el que volgueu!


Bon cap de setmana!

dijous, 10 de gener del 2013

Augmenta l'atur entre els graduts de Formació Professional, però segueix per sota de la mitjana

Actualitat - Els graduats de cicles mitjans i superiors de formació professional (FP) mantenen un atur inferior a la mitjana catalana (22,1%) i a la dels joves de 16 a 24 anys (50,12%) tot i haver crescut respecte l'any passat. Seguint la corba ascendent iniciada el 2007, l'informe de 2012 d'Inserció Laboral dels Ensenyaments professionals elebarat per la Cambra de Comerç i el Depertament d'Ensenyament situa l'atur entre els graduats de cicles mitjans està encara en un 16% (el 2011 era el 12,5%) i entre els graduats de cicles superiors és del 14,97% (el 2011 era el 13,8%).

Font: Sergis blog
L'estudi ha estat elaborat enquestant els estudiants que van acabar aquests estudis el juny de 2011 per saber quina era la seva situació laboral entre sis i vuit mesos després. L'estudi mostra que el 54,5% dels graduats opta per seguir estudiant, habituantment un estudi de nivell superior a l'anterior. Cal tenir en compte a més que el 29,8% troba feina i el 13,9% compagina estudis i feina, de manera que un 43,7% troba feina. Un fet que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va ressaltar per tractar de desmentir "el mite que l'FP sigui l'opció d'aquells que no volen estudiar". "Ans al contrari, cada cop es converteix més en la via de formació al llarg de la vida", apuntava Rigau.

De fet, els alumnes d'FP s'han incrementat aquest curs 2012-2013 prop d'un 5% respecte l'any anterior. Aquest increment prové, en part, del fet que molts aturats han decidit tornar a estudiar per incrementar les seves opcions de trobar feina. Així, els alumesn majors de 25 anys en els cicles d'FP representen ja el 24,5% del total. 

Font: ara.cat

Redacció EduCa't amb qualitat!

dimecres, 9 de gener del 2013

La importància del professor

Opinió - Molts de nosaltres sabem que la base per a una bona societat és l'educació. I a més, de qualitat. Però, com s'aconsegueix aquesta qualitat? És evident que necessitem inversió per part del Govern, infraestructures i bons mètodes. Al mateix temps, també necessitem vocació.

Vocació dels mestres i dels mestres que ensenyen als mestres. Una bona base per a l'educació és que el professor i professora sigui una persona amb prestigi i que tingui ganes d'ensenyar i socialitzar a tots els alumnes.

Avui us volem ensenyar un article d'opinió de la presidenta Afaci Euskadi, Ana Valera Echevarria, parlant de com s'han de formar els bons professors.

També ens agradaria compartir amb vosaltres el primer capítol del programa Mestres de TV3 sobre la vocació del mestre.






Redacció EduCa't amb qualitat!

dimarts, 8 de gener del 2013

L'educació a Estònia

Models educatius - Les retallades i la crisi en l'àmbit educatiu són les principals causes de la precarietat educativa de molts països d'Europa. Però, a més a més, no hem d'oblidar que el present és fruit de la història social, econòmica i política d'un país.

És per això que avui us portem l'exemple de la situació a Estònia, un país on l'educació continua marcada per el model soviètic que va tenir durant molts anys. Un cop més gràcies als alumnes d'Erasmus del Blog Europa podem conèixer les realitats socials d'altres països.






Redacció EduCa't amb qualitat!

dilluns, 7 de gener del 2013

Com avaluar les presentacions orals?

Recursos educatius - Després d'uns dies de festa, demà alumnes i professors tornaran a omplir les aules d'il·lusió i energia. Per molts, aquestes vacances no han estat tot jocs i diversió, sinó que també han hagut de fer deures i treballs. Corregir i ajudar aquests alumnes a fer aquests deures serà la feina de mestres i professors d'aquests propers dies. Sovint però, el que és complicat no és pas corregir aquests deures escrits, sinó avaluar les presentacions orals dels alumnes. 

Parlem del curs que parlem, sovint ni alumnes ni professors tenen gaire clars els criteris que se segueixen a l'hora d'avaluar una presentació oral. 


Per aquest motiu, des d'EduCa't amb qualitat! avui us presentem una web que us ajudarà a conèixer i donar a conèixer les regles del joc. Es tracta del portal Com comunicar on s'ofereixen recursos tant per saber avaluar les presentacions orals com també per saber-les fer. A més, també ofereix un test ja fet que es pot descarregar en diferents formats on s'avaluen gestualitat, mirada, volum i entonació, ritme i pronúncia i vestuari

Redacció EduCa't amb qualitat!

divendres, 4 de gener del 2013

El TSJC dóna la raó a sis famílies que demanen l'escolarització en castellà

Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Font: La Vanguardia
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a donar la raó a sis famílies més que demanaven l'escolarització en castellà per als seus fills i ha ordenat a la conselleria d'Ensenyament que "adopti les mesures precises" per adaptar el sistema d'ensenyament lingüístic català a la sentència.

Aquesta nova sentència arriba després que sis famílies més van denunciar el curs passat que el seu fills no rebien ensenyament bilingüe. Aquestes interlocutòries se sumen al degoteig de sentències que s'han produït després que el TC considerés que el "castellà també és llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya juntament amb el català", com també recorda ara el TSJC.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha dit que les mesures cautelars demanades per l'Alt Tribunal "no tenen sentit" perquè no hi ha cap risc de dany irreperable als alumnes i ha assegurat que recorrerà les sis interlocutòries del Tribunal Superior. "Ens avala un model que té 30 anys I que ha demostrat que els alumnes acaben amb un ple coneixement de les dues llengües", ha dit la consellera que assegura que és una qüestió política i no educativa. 

La Generalitat té cinc dies per recórrer la interlocutòria de mesures cautelars davant la sala contenciosa-administrativa del TSJC i, més endavant, també podria recórrer davant el Tribunal Suprem.
Rigau ha recordat que la llei dóna dret als centres a regular l'ensenyament lingüístic per acabar amb un ple coneixement de les dues llengües.

Les resolució es refereix exclusivament als fills dels recurrents i, segons informa el gabinet de premsa del TSJC, tenen com a finalitat que l'administració doni a les dues llengües "la proporció que estimi raonable d'acord amb la realitat sociolingüística de cada centre docent".

Punts de llibre casolans

Manualitats - Queden dos dies perquè arribin els Reis Mags i ells ja estan enllestint els últims regals per a tots vosaltres. Avui des d'Orient ens han enviat una idea genial per a fer un regal d'amic invisible o per qualsevol altre ocasió. És tracta de punts de llibre casolans, a mida  i personalitzats.

Material: cartolina de colors, tisores, cola blanca, regle i llapis.

Dibuixa tres quadrats de 6x6 cm (aproximadament i a gust de la persona que ho fa) d'igual manera que a la fotografia. Un cop l'hagis retallat (només els trossos en blanc) ja tindràs la plantilla i la podràs copiar a la cartolina de color que més t'agradi.

Font: Las Manualidades


Enganxa en el quadre central un tros de paper d'un altre color o amb textura o simplement pinta-ho com a tu més t'agradi. Plega els extrems i enganxa'ls amb cola blanca.

Font: Las Manualidades


Decora la nova capa de la mateixa manera que has decorat el quadrat principal. Ara ja tenim la base del que serà un punt de llibre d'allò més divertit.

Font: Las Manualidades


Afegeix tots els detalls per a que aquest rombe es converteixi en el punt de llibre més original de la casa. Pots fer diferents models!!!

Font: Las Manualidades
 

Aquesta manualitat i moltes més a Las Manualidades

Redacció d'EduCa't amb qualitat!


dimarts, 1 de gener del 2013

Feliç any nou!

No ha estat un any especialment fàcil ni de bons resultats per l'educació. Malgrat això, confiem que amb l'ajuda de tots seguim lluitant per una educació de qualitat.

Des d'EduCa't amb qualitat! us desitgem un bon inici d'any i esperem que el 2013 ens porti més alegries i menys retallades!



Bon any a tots i totes!

EduCa't amb qualitat!