divendres, 28 de desembre del 2012

La innocentada de Wert

Opinió - El 2012 ja està a les seves acaballes i cal fer una repassada al que ha donat de sí aquest passat any. Un cop més la paraula crisi ha estat la protagonista de tots els mitjans de comunicació, ja que, un any més, aquest ha estat el pitjor.

En l'àmbit educatiu, però, un home de mitjana edat i ministre de Rajoy ha fet que corres la tinta amb declaracions que, si més no, per als catalans eren un atac. És tracta de l'espanyolització dels nostres alumnes i del Ministre d'Educació, José Ignació Wert.

Aquestes paraules es van pronunciar el 10 d'ocutbre i des de llavors la polèmica ha estat assegurada. Des de l'inici, la majoria dels dels líders polítics catalans van posar el crit al cel davant d'aquestes declaracions. Tanmateix, la Consellera d'Educació, Irene Rigau, va donar la cara.
El Ministre José Ignacio Wert. Font: UNED
Els catalans estàvem units a favor del NO a l'espanyolització, però des de Madrid en volien més. I així va ser. El 4 de desembre va sortir a la llum l'esborrany de la nova llei d'educació, la qual considerava el català com a quarta llengüu en el sistema educatiu.

Ràpidament, partits polítics, grups de pressió i ciutadans anònims van fer sonar la seva veu: el català no es toca. Els lectors d'EduCa't amb qualitat! també han fet sonar la seva veu. El 90% dels nostres lectors estan convençuts que la Generalitat no hauria d'aprovar la llei proposada per Wert si aquesta es fa realitat.

I aquí s'ha quedat la cosa. Esperem que això sigui la innocentada de Wert d'aquest 2012.



Neus Jané, redactora d'Educa't amb qualitat!

dijous, 27 de desembre del 2012

Estrelles de paper amb missatges personalitzats!

Voleu deixar bocabadats als vostres convidts el dia de cap d'any? Avui des d'EduCa't amb qualitat! us proposem una idea senzilla i original per felicitar l'any a les persones que més estimeu. Es tracta de fer estrelles de paper amb missatges personalitzats. 
Per fer-les necessitarem: 
  • Paper
  • Tisores
  • Fil
  • Cartolina
El primer que hem de fer és tallar una tira de paper d'aproximadament 45 x 3 cm, tal com veieu en la fotografia. 

Un cop tallat, agafa el paper fes un nus en un dels extrems. Després axafa'l tal i com es veu en la següent fotografia i doblega l'extrem que t'ha sobrat cap a dins. 

Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%204.png
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%205.png
Ara agafa l'extrem i plega'l cap enrere.  
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%206.png

Continua doblegant el paper cap un costat i cap a l'altra amb la forma de pentàgon que tenia el nus inicial fins que s'acabi la tira. 
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%207.png
Una vegada acabat, col·loca la punta dins dels plecs. 
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%2010.png
Per últim, punxa amb la ungla a la meitat de cada costat per fer les puntes de les estrelles. 
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%2011.png
I el resultat final serà aquest!
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%2012.png
Si a més voleu afegir-hi un missatge personalitzat, heu de col·locar al principi del plegat un fill amb un nus a la punta. Després heu de plegar el paper per fer l'estrella deixant que el fil quedi per fora. 
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%2013.JPG
Així tens l'estrella amb un tros de fil. L'únic que has de fer ara és afegir-hi una targeta amb el missatge que vulguis!
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-%2014.png
I ja està! Aquí tens la teva estrella original i personalitzada per deixar amb la boca oberta als teus convidats!
Estrellas-de-papel-para-la-mesa-de-navidad-port_0.png
Per trobar aquesta i altres manualitats, podeu consultar la pàgina web http://www.lasmanualidades.com/


Que acabeu de passar unes bones vacances!
EduCa't amb qualitat!

dimarts, 25 de desembre del 2012

BON NADAL!

Des d'EduCa't amb qualitat! us volem desitjar un molt Bon Nadal!

Us deixem un recull de nadales populars catalanes, així les podeu cantar amb tota la família!






 






 


 I la més moderna



Que sigueu molt feliços!!!


EduCa't amb qualitat!

dilluns, 24 de desembre del 2012

És Nadal arreu del món

Actualitat - "Hoy es Noche Buena y mañana Navidad" diu la nadala castellana. Doncs com que demà és Nadal, avui a EduCa't amb qualitat! et volem explicar com celebren aquest dia tan especial diferents països del món.

Comencem amb...


Perú:

De publicdomainimage
Envoltats d'un ambient totalment festiu amb carrers plens de venedors ambulants i nadales sonant en tot moment, a Perú es sopa, el dia 24, gall d'indi amb puré de poma i després de sopar, algunes de les famílies catòliques acudeixen a la Missa del Gall. El dia de Nadal és típic esmorzar una bona tassa de xocolata desfeta.

 A diferència de nosaltres, els peruans vesteixen alguna peça de roba de color groc el dia 31 desembre, per convocar la bona sort de l'any que entra. A més, aquesta nit solen celebrar la "cremada de ninots", ninots vells que poden representar, en alguna ocasió, polítics i que simbolitza que les coses velles se'n van per donar la benvinguda a les bones noves.


Mèxic:

De publicdomainimage
A  mitjans de desembre els mexicans celebren les "posades", una colla de mariaxis que desfilen pel carrer trucant a totes les portes. Aquesta celebració marca l'entrada de les celebracions de Nadal .


Bèlgica:

De publicdomainimage

El Sant Nicolau és qui porta els regals als nens i nenes belgues el dia 6 de desembre. El dia de Nadal també hi ha intercanvi de regals, entre la família mentre esmorzen el típic pa dolç anomenat cougnolle.





Japó:

De publicdomainimage
En el país asiàtic no celebren gaire el Nadal, ells es preparen, sobretot, per l'Any Nou. Per això, ja a principis de desembre comencen a netejar-ho i ordenar-ho tot: la casa, el cotxe, el vestuari i fins i tot els comptes corrents (en sentit metafòric). Per als japonesos és símbol d'una bona entrada d'any.
El dia 31 de desembre s'anomena omisoka i és un dia que celebren amb la família menjant fideus, molt simbòlics per a ells. Les celebracions d'any nou acaben el 4 de gener.


Font: GuiaInfantil



Redacció EduCa't amb qualitat!

divendres, 21 de desembre del 2012

Espelma de Nadal

Activitats -  Avui et volem presentar una manualitat que l'acadèmia d'anglès April School of English ha fet aquests dies per celebrar el Nadal. Es tracta d'una decoració que incorpora una espelma, per a decorar la casa aquests dies de festa i família.

Material: fang, macarrons (de qualsevol forma i color), espelmes, cartolina, retolador i esprai de color. 

Per a començar, agafem el fang i fem un semicercle, per tal de que quedi amb forma de muntanya.  Seguidament, amb l'espelma, fem el forat corresponent i ja la deixem posada. Un cop l'espelma ja està ben col·locada, procedim a enganxar els macarrons, de baix a dalt i fent línies.



Tot i que el més típic és fer-ho en forma arrodonida, podem deixar volar la creativitat dels alumnes i fer estrelles, campanes o, fins i tot, Pares Noels.
Un cop tenim tot el fang recobert de pasta, l'hem de deixar assecar.


 Al cap d'un o dos dies hem d'agafar la nostra manualitat i portar-la a un lloc obert, on corri l'aire. Allà, amb l'ajuda d'esprais del color que ens agradi més (el daurat i el platejat són molt adients per Nadal) pintem la base de l'espelma. Mentre s'asseca, podem fer una targeta desitjant un Bon Nadal per a tothom. I aquest és el resultat:






Que passeu un bon cap de setmana!


Redacció EduCa't amb qualitat!



dijous, 20 de desembre del 2012

Arbre dels desitjos

Cada any per aquestes dates tots i totes comencem a fer-nos nous pròpostis per complir l'any vinent. Anar al gimnàs, posar-nos a estudiar una mica cada dia, fer règim,... són els més comuns. Des d'EduCa't amb qualitat! però, us proposem una alternativa molt més enriquidora perquè els vostres propòsits i desitjos es compleixin. 

Font: tottarragona.cat
Segur que tots heu vist o sentit a parlar de l'arbre dels desitjos. Es tracta d'un arbre de Nadal que en comptes d'estar decorat per boles de colors, està decorat amb els vostres desitjos. Hi podeu escriure tants desitjos com volgueu i demanar tot allò que desitgeu. Us deixem algunes imatges perquè agafeu idees. El podeu fer de moltes maneres diferents! 




Font: ampalafiladora.blogspot.com
És una idea senzilla però màgica que us permetrà deixar de banda la feina i els maldecaps per una estona i poder somniar amb tot allò que us faci feliços. 

Us convidem a compartir els vostres desitjos amb nosaltres per construir el nostre petit arbre dels destijos. Animeu-vos!

EduCa't amb qualitat! 

dimecres, 19 de desembre del 2012

Si no hi ha canvis substancials, Catalunya votarà no a la proposta de llei del ministre Wert

Actualitat - El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, tornarà a presentar avui a les comunitats autònomes la mateixa proposta de llei educativa del passat 4 de desembre. Serà ja la quarta, i possiblement l’última, reunió sectorial per parlar de la futura Llei Orgànica per la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce). Amb la reunió d’avui, el ministre d’Edudació vol aprovar l’avantprojectede llei per enviar-lo, després, al Congrés dels Diputats. 


La secretària general del Departament d'Ensenyament,
Maria Jesús Mier, i la consellera, Irene Rigau.
Font: gencat.cat
La consellera d’ensenyament en funcions, Irene Rigau, ha anunciat que per qüestions d’agenda no podrà assistir a la reunió, ja que aquest migdia CiU i ERC escenificaran el seu pacte al Parlament. En el seu lloc, assistirà a la reunió la secretària general del Departament d’Ensenyament, Maria Jesús Mier. 

Recordem que en la reunió del 4 de desembre Rigau va abandonar la sessió abans que acabés perquè va considerar inadmissible les propostes del borrador de l’avantprojecte i perquè assegura que és una ofensiva contra el català i que deixarà la llengua en una situació pitjor que l’any 1978.

Malgrat que el ministre Wert va afegir a posteriori algunes modificacions a la proposta per aclarir aspectes com que els alumnes també hauran de ser avaluats de la llengua cooficial en les comunitat autònomes corresponents per poder obtenir el títol d’ESO i batxillerat, la Generalitat segueix oposant-se a la reforma. Segons la consellera Rigau, la proposta segueix sent inadmissible i segueixen mantenint discrepàncies sobretot amb el fet que l’administració hagi de pagar l’escolarització en centres privats a aquells alumnes que vulguin que el castellà sigui la seva llengua vehicular i la programació de les escoles públiques o concertades no continguin aquesta opció. 

Font: lavanguardia.com


 














En tot cas, Rigau ja va assegurar que si el ministre Wert no cedeix en punts bàsics de la proposta de llei, Catalunya votarà avui en contra del text de la Lomce. Segons la consellera, no acceptaran la proposta a menys que els canvis siguin substancials. Si es tracta només de petites modificacions, no l’acataran. 

EduCa't amb qualitat!

dimarts, 18 de desembre del 2012

El model educatiu anglès

Models educatius - El Regne Unit, format per Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord és una país europeu que moltes vegades es desmarca de les directives europees per diferenciar-se o simplement perquè no hi estan d'acord. Avui us volem explicar un dels models educatius que s'imparteixen en aquests territoris, en concret a Anglaterra, que té un model molt semblant al de Gal·les.

Els encarregats de dirigir l'educació d'Anglaterra són, per una banda, el Department for Education and Skills (DfES) i per l'altra, les autoritats educatives locals (LEA). Aquest dos organismes, que equivalen al nostre Ministeri d'Educació han dictaminat que l'educació obligatòria a Anglaterra va dels 5 als 16 anys.

Anteriorment a aquesta edat però, molts dels nens i nenes anglesos ja acudeixen a la guarderia. Aquestes estan regularitzades, exclusivament, per les LEA o per entitats independents, és a dir, empreses privades.

Quan l'alumne té els 5 anys, ingressa a l'escola primària, anomenada Comprehensive School. En aquestes escoles es dóna molta importància a la lectura, l'escriptura i al càlcul. Moltes d'aquestes escoles tenen continuïtat fins que l'alumne té 18 anys, tot i que, com ja hem dit, l'escolarització és obligatòria fins als 16.


Foto de Jose Felipe Ortega
A partir d'aquesta edat i si l'alumne vol continuar estudiant, pot decidir, juntament amb els pares, continuar a l'escola on ha cursat la primària o estudiar en una d'aquestes altres opcions: sixth-form colleges of tertiary colleges. Aleshores els alumnes reben una formació continuada per a poder accedir a la universitat. El General Certification of Education (GCE) és pot realitzar a partir dels 16 anys d'edat i un cop l'obtens pots continuar i aconseguir nivells més alts, el primer del qual és l'A.

Tot i que sembla un sistema bastant semblant al nostre, el cert és que aproximadament el 90% dels alumnes de 16 anys decideixen continuar estudiant enlloc de treballar. Un altre punt a destacar del sistema educatiu anglès és que només el 10% dels alumnes assisteixen a una escola privada.

Per a saber-ne més pots clicar aquí



Redacció EduCa't amb qualitat!

dilluns, 17 de desembre del 2012

Quaderns virtuals

Recursos educatius - Avui us presentem una bona eina per reforçar o ampliar aquelles matèries que us costin més. És un bon recurs tant per professors, pares o pels propis alumnes que tinguin algun tipus de dificultat específica. Es tracta d'uns quaderns virtuals que ofereix la xarxa telemàtica educativa de Catalunya, més coneguda com a xtec.

Pàgina xtec.cat. Clica per accedir-hi.
Quan hi accedeixes, tens l'opció d'escollir qualsevol matèria, qualsevol nivell i amb múltiples opcions de llengüa. És a dir, si per exemple vols reforçar les matemàtiques tens l'opció de fer-ho en català, castellà, anglès o francès i des d'educació preescolar a educació per adults. Un cop escollits aquests paràmetres generals -que també es poden concretar amb el nom de l'autor, el títol del quadern que busques o una petita descripció del que necessites- se t'oferirà un llistat de quaderns que pots descarregar-te o veure en línia i que t'ajudaran en aquells aspectes que necessitis reforçar.

Clica per accedir-hi.
Esperem poder-vos ajudar!

EduCa't amb qualitat!

divendres, 14 de desembre del 2012

Pares Noels reciclats

Activitats - Avui et volem ensenyar una manualitat per fer abans de Nadal i sobretot perquè pares i fills comparteixin moments divertits però al mateix temps didàctics i constructius. A part d'això, el que més ens importa, és que les manualitat que us proposem, sempre són amb material reutilitzable, per ajudar a que el món sigui una miqueta millor.

El material que necessitem aquesta setmana és: rotllos de paper de vàter, tisores, cartolina vermella, pega de barra i colors.




El primer pas és enrotllar i enganxar, la cartolina vermella amb el rotllo de paper de vàter. Seguidament, hem de modelar la peça com veieu a les següents imatges:


Quan ja teniu la forma del Pare Noel feta, es tracta d'afegir-hi tots els detalls que necessiti el personatge: la cara, les sabates, el cinturo... I afegir-li a l'extrem superior un cordill per a poder-ho penjar de l'arbre de Nadal.


I aquest és el magnífic resultat que obtindrem! Amb imaginació segur que també podem fer el Caga Tió i els Reis Mags d'Orient.


Us animem a que visiteu la pàgina web anomenada krokotak on podreu trobar manualitats com aquesta i moltes més que són d'allò més originals i boniques.

Que passeu un molt bon cap de setmana! I gaudiu de les manualitats!
Font: Krokotak


Redacció EduCa't amb qualitat!

dijous, 13 de desembre del 2012

Unió dels partits polítics catalans per la llengua

Actualitat - Els representants dels partits polítics catalans a favor de la immersió lingüística - CIU, ERC, PSC, ICV i CUP - es van reunir ahir al Palau de la Generalitat de Catalunya per fer front comú a l'avantprojecte de la nova llei educativa proposada per el Ministre d'Educació, José Ignació Wert.

Tots els partits han afirmat estar en contra de la proposta de llei LOCME i tenir la intenció de seguir aplicant, com fins ara, el model educatiu català que ha funcionat sempre, la llei LEC. Després de la cimera, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que "s'ha demostrat una oposició total dels partits catalans davant d'un text que no hauria d'existir".

Els representants polítics, ahir, a la cimera per la immersió linguística. Font: Naciodigital.cat


La consellera, que divendres es reunirà amb José Ignacio Wert, hi anirà amb el un ampli suport dels partit catalans que ella mateixa ha lloat. A la trobada es discutirà el tercer esborrany de la llei LOCME, que Rigau ha revisat en directe a la roda de premsa, dient que només hi havia canvis superficials i que contenia la mateixa filosofia que els anteriors.

Per la seva banda, Wert s'ha reunit avui amb la secretaria general del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, qui li ha exposat propostes de millora per a la llei. Segons Sánchez-Camacho és fals que el català quedi en un segon pla; la llei, assegura, dóna les mateixes condicions al català que al castellà.

En les correccions que el PPC vol fer a la llei LOMCE s'inclouen, entre d'altres, que cap de les dues llengües es jerarquitzi l'altre i que els estudiants hauran d'aprovar les dues assignatures per aconseguir el títol de la ESO. És a dir, que l'educació catalana sigui bilingüe.


Redacció EduCa't amb qualitat!

dimecres, 12 de desembre del 2012

¿Educación legitimadora? ¿O educación para el cambio?

María Alonso
Opinió - Estamos viviendo una época donde la sociedad se está viendo gravemente afectada. Y parece que cada vez más. El sistema capitalista en el que estamos envueltos ha propiciado que el mundo de la educación se vea atrapado también en él.

Decía Confucio que ''donde hay educación no hay división de clases''; decía Nelson Mandela que ''la educación es el arma más poderosa que se puede usar para cambiar el mundo''... Entonces, ¿por qué cada día más niños ven peligrar su posibilidad de acudir a la escuela, de recibir educación?, ¿por qué cada vez la división económica es más profunda?, ¿por qué no cambia la sociedad, el mundo, si existen miles y miles de escuelas en el mundo? Sencillamente, porque el sistema educativo está preparado para legitimar el orden político, social y económico existente, transmitiendo de forma latente y oculta la bondad del sistema, ya que con un sistema educativo que lo favorezca se crea un respaldo importante. Y es aquí donde surge la gran cuestión, ¿realmente tiene que ejercer la educación la función legitimadora, favoreciendo aun más la división de clases y la no compensación de desigualdades? Claramente no. Hay que educar para el cambio, para todos esos valores que tanto se fomentan de palabra, pero que se terminan llevando el viento.

El sistema educativo y sus profesionales deberían estar para formar personas críticas, que piensen y razonen, capaces de detectar injusticias, problemas y errores, con el fin de alcanzar ese bienestar, dignidad y felicidad común que cada vez más parece una verdadera utopía inalcanzable. La educación inevitablemente está inmersa en la sociedad, pero quizá podría ser la sociedad la que se vea inmersa en la educación, siendo así la educación la que dirija al mundo, y no el dinero, y no la política, y no los intereses de unos cuantos. Desligar la educación del sistema social y económico, en la medida de lo posible, ofreciendo una educación que realmente permita a los ciudadanos ser libres, con un futuro de buenas posibilidades, olvidando su origen, sus condiciones económicas y sociales. Este es el mayor reto. Difícil, pero no imposible.

María Alonso, col·laboradora d'EduCa't amb qualitat!

dimarts, 11 de desembre del 2012

Dinamarca aposta pel lleure

Models educatius - Recordeu que la setmana passada us parlàvem de com es podia aprendre jugant? Avui us volem mostrar un model educatiu que combina, a la perfecció, l'aprenentatge amb el joc. És tracta de Dinamarca, un país amb impostos molt alts, però per al contrari, moltes prestacions socials, com per exemple, escola pública totalment gratuïta.

A part de l'escola ordinària, quasi tots els nens danesos acudeixen a una escola del lleure fins que els pares els arriben per recollir-los. Allà aprenen de tot sense necessitat de cap llibre. Gràcies al Blog Europa de TV3 i a la Karen Saurí ho podem saber i veure.  




Redacció EduCa't amb qualitat!




dilluns, 10 de desembre del 2012

Somescola convoca una mobilització a favor de l'escola en català

Somescola ha convocat per aquesta tarda una jornada de protesta contra l'avantprojecte de la LOMCE i en defensa del model d'escola catalana en llengua i continguts. La concentració portarà el lema "Per un país de tots, l'escola en català" i serà a dos quarts de set de la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Font: somescola.cat
Somescola també anima a tots els docents a penjar a les aules i les portes dels centres educatius de Catalunya la pancarta i els cartells amb el lema de la protesta i a fer un acte reivindicatiu també a la sortida de les escoles aquesta mateixa tarda. L'acció vol mostrar la unanimitat de la societat civil catalana en la defensa del model educatiu català que s'ha desenvolupat en els darrers 35 anys.

Aquestes protestes són les primeres respostes a l'esborrany de llei que va presentar el ministre Wert i que col·loca el català com a quarta llengua a l'escola. La concentració coincideix a més, amb el Dia Mundia dels Drets Humans. 

Podeu consultar amb les respectives seus territorials de les entitats que conformen Somescola.cat si paral·lelament a la convocatòria de Barcelona, n'hi haurà més en d'altres viles i ciutats catalanes.

Podeu descarregar-vos aquí el cartell i la pancarta de Somescola que tenen com a lema "Per un país de tots, l'escola en català".

EduCa't amb qualitat!